Risico’s van te weinig (onverzadigd) vet

Er zijn ook mensen die geen (crash)dieet volgen maar vet volledig uitbannen. Vet heeft namelijk nog steeds de naam 'dikmaker'. Het is waar dat verzadigde vetten veel calorieën levert, maar te weinig onverzadigde vet is ook niet gezond. Als je te weinig onverzadigde vet eet kun je de volgende problemen krijgen:

  1. Tekort aan de vetoplosbare vitamines A, D, E en K. Deze zijn belangrijk voor het goed functioneren van je lichaam.
  2. Depressie. Met name de omega-vetzuren spelen een grote rol bij je humeur en gedrag. Eet je te weinig vet dan worden er te weinig hormonen aangemaakt die je blij maken.
  3. Hart- en vaatziekten door een te hoog cholesterol. Dit klinkt vreemd maar als je nauwelijks nog onverzadigde vet eet wordt de hoeveelheid HDL (goed) cholesterol te laag waardoor LDL (slecht) cholesterol in verhouding te hoog wordt. Dit zorgt voor bloedklontering en het dichtslibben van je aderen.
  4. Voedingsstoffen raken uit balans, als je te weinig onverzadigde vetten eet krijg je in verhouding teveel simpele koolhydraten binnen. Veel te veel simpele koolhydraten kan leiden tot meer trek omdat je bloedsuikerspiegel hoger is, dit kan uiteindelijk leiden tot diabetes.
  5. verantwoord voedingspatroon is dus o.a met  onverzadigde vetten met complexe koolhydraten,  2 van de 4 belangrijke voedselbronnen. 
  6. Laat dus de verzadigde vetten en simpele koolhydraten staan.

Verantwoord afvallen

Het is dus wel duidelijk dat eigenlijk alles verstoord kan raken door te weinig te eten of te gaan diëten. 
Natuurlijk ben je blij als je snel en veel afvalt. Alleen op de lange termijn schiet je er niets mee op. Het is dus echt van groot belang dat dit op een verantwoorde wijze gaat. Je eet niet voor niets en je lichaam heeft de 4 verschillende voedingsstoffen nodig om optimaal te kunnen functioneren. Daarom is het ook zo belangrijk om te variëren met voeding.

Gewicht behouden 

Na een dieet is het nog moeilijker om je gewicht te behouden. Je lichaam is namelijk nog in het ritme dat het heel langzaam verteert. Als je dus weer gewoon gaat eten, verteert het de voeding veel minder goed, waardoor je sneller aan zult komen. Ook zul je snel eetbuien krijgen. Je hebt honger en bent gefrustreerd en geeft dan de moed op. Terwijl je bij een gezond voedingspatroon, met alle 4 de voedselbronnen verantwoord tot je te nemen, af kunt vallen zonder eigenlijk honger te hebben.

En je slakke lijf blijft behouden! 

Leefstijl en eetpatroon aanpassen 

Wij raden dus ook aan om niet op dieet te gaan maar je leef- en voedingspatroon voor eens en altijd te veranderen. Je spieren blijven dan behouden en je metabolisme blijft op peil. Eet gewoon 3 hoofdmaaltijden en 3 verantwoorde tussendoortjes per dag en sla geen maaltijden over. Je lichaam is je machine en je voeding je brandstof. Stop er geen voedsel in dat geen functie heeft maar stop er ook niet te weinig voedsel in. Zoek naar die balans want je lichaam zul je altijd nodig hebben. Ga dus niet crashen en of een dieet volgen, maar heb geduld. Een gezond lichaam is en blijft immers toch het allerbelangrijkste. 

Dit artikel is geschreven door Rachelle Zwart, voedingsdeskundige.

Cookies helpen ons onze services te leveren. Door onze services te gebruiken, geeft u aan akkoord te gaan met ons gebruik van cookies. OK