Waarom zijn wij zo bang voor vetten? 

Omdat je overal onterecht leert dat vetten gevaarlijk zijn. Van De #Hartstichting (eet #Becel Pro Activ), Unilever tot de diëtetiek. Door een foutief onderzoek van de Amerikaanse onderzoeker Ancel Keys in de jaren zestig van de vorige eeuw, bestaat de mythe dat verzadigd vet aan de basis staat van hart- en vaatziekten. Sindsdien zijn we door de #suikerlobby minder vetten en meer koolhydraten gaan eten. En zijn we alleen nog maar dikker geworden. We hebben meer ontstekingsziekten zoals obesitas, depressiviteit, auto-immuunziekten en kanker. 

Onze hersenen bestaan voor bijna 60% uit vet en door het consumeren van de juiste essentiële vetten reduceer je het risico op kanker, hart-en vaatziekten, allergieën, alzheimer, reuma, eczeem, depressie en nog veel meer.

Het woord vet zou eigenlijk vervangen moeten worden door levensverlengende oliën’Alleen de onverzadigde vetten zijn goed voor ons. Onverzadigde vetten ( omega 3, 6, 9 en vetzuren) zijn gezonde vetten die onze huid en haren voeden, ons helpen gewicht te verliezen, ons immuunsysteem versterken, ontstekingen helpen voorkomen, de vitamine A, D, E en K absorberen en ons cholesterol verlagen door slechte vetten- de vetten waarvan je aderen dichtslibben af te breken. Het zijn de zogeheten fictionele vetten die het lichaam hard nodig heeft, omdat het ze niet zelf kan aanmaken en ze dus uit onze voeding moet komen.

En essentiële vetzuren doen veel meer dan alleen maar je honger stillen! Ze zijn net als gezonde voeding – wondermiddelen op het gebied van verjonging. Gezonde vetten laten je mooier, strakker en gezonde uitzien. Ze  zijn dus een geweldig wapen in de strijd tegen overgewicht.

Transvetten zijn de ongezonde vetten. #Transvetten ontstaan bij het industrieel harden van plantaardige oliën. Je vindt ze vooral in bewerkte voedingsmiddelen, zoals kant-en-klare sauzen, dressings, margarines, zoutjes, koek, snoep, bepaalde toetjes en gebak. Transvetten zijn schadelijk. Bij de omzetting raken ze geoxideerd en beschadigen ze de lichaamscellen. #Verzadigde vetten, waar we zo bang voor zijn, hebben géén dubbele binding en kunnen bij verhitting niet in een transvet veranderen. 

Vetten worden in planten en dieren gemaakt. Vetten die bij kamertemperatuur smelten noemen we oliën. In plantaardige oliën zitten veel onverzadigde vetzuren, omdat ze een dubbele binding hebben. Ze veranderen als gevolg van blootstelling aan zuurstof, hitte of licht in transvetten. 

Verzadigde vetten zijn makkelijk te herkennen omdat ze bij kamer temperatuurt hard worden (dat dus ook in je aderen doen). Vlees bestaat ook voornamelijk uit verzadigd vetten. Ons lichaam is van oorsprong perfect in staat om vlees (en het vet in vlees) te verteren en te gebruiken, maar dit was toen we gewend waren aan goede kwaliteit wild vlees, het vlees waarop door onze voorouders gejaagd werd. Dit bevatte nauwelijks verzadigd vet.

Het probleem zit hem in de uit de hand gelopen veeteelt van tegenwoordig. Echt wild vlees zoals het vroeger was heeft een vetpercentage van slechts 5% omdat de dieren  actief rondrende en zichzelf voedden met gras. Datzelfde vetpercentage van 5% was ook nog eens hoog in onverzadigde, goede vetten.  Commerciële vee-stapels, van tegenwoordig daarentegen, krijgen een enorme hoeveelheid granen in plaats van gras gevoerd,waardoor het vetgehalte van deze dieren niet alleen vijf keer zo hoog is, maar ook veel meer verzadigde vetten bevat.  Ze worden geïnjecteerd die wij 2de hands binnen krijgen.  

Hoe minder wij ons met moeder natuur bemoeien, hoe beter het uiteindelijk voor ons is. Vraag maar aan de Eskimo’s. zij wonen in de grootste diepvries ter wereld, consumeren ongeveer anderhalve kilo vette vis per dag en hebben niet eens een bestaand woord in hun taal ‘hartaanval’ die kwaal komt daar gewoon niet voor.

Bronnen: Amber Albarda, Richard de LethCookies helpen ons onze services te leveren. Door onze services te gebruiken, geeft u aan akkoord te gaan met ons gebruik van cookies. OK