De harde waarheid van te weinig eten... 
Het is voor een vrouw normaal om zo'n 2000 kilocalorieën per dag binnen te krijgen. Voor mannen is dit 2500. In principe zou je dan op gewicht moeten blijven. Het is wel zo dat dit per individu verschillend is. Je moet dit ook zien als richtlijn. Er zijn mensen die door het volgen van een (crash) dieet veel te weinig voedingsstoffen van de 4 voedselgroepen binnen krijgen. Helaas kunnen de gevolgen van een tekort aan bepaalde voedselgroep nogal gevaarlijk zijn voor de gezondheid. De gevolgen hiervan staan benoemd. Dit laat zien hoe belangrijk het is om te kiezen voor een verantwoord en een volwaardige (onbewerkte) natuurlijke voeding.
 
Misschien heb je wel eens gedacht aan kinderen in ontwikkelingslanden. Hoe kan het dat zij het zo lang volhouden zonder voeding en wij het constant nodig lijken te hebben?

Het werkt dus zo.

Je lichaam kan de snelheid van het verbranden van voedingsstoffen bij stellen. Als je lichaam door heeft dat het te weinig voeding krijgt, voelt het lichaam dat hij rustiger moet gaan verteren omdat hij weet dat het voorlopig nog geen voeding krijgt. Het lichaam gaat dus zuinig leven. Om af te vallen heeft het dus weinig zin om bijna niets meer te gaan eten. Het lichaam zal namelijk in de overlevings-stand gaan en heel zuinig zijn met het verteren van datgene wat het wel binnenkrijgt. Je spieren worden als ware op een laag pitje gezet, je hart is ook een spier!

Wat gebeurd er dan met je lichaam?

 • Normaal worden suikers opgeslagen in de spieren. Deze worden nu verbrand waardoor de spieren geen energie meer hebben. Het gevolg hiervan is dat je altijd futloos bent en geen energie meer hebt. 
 • Ook gaan de spieren eiwitten afbreken. Dit is heel slecht, spieren zijn namelijk zo belangrijk, zij verbranden in goede conditie juist vet. Doordat spieren afbreken krijg je nog meer last van vermoeidheid. 
 • Je hele metabolisme raakt in de war en vertraagt met 20 tot 30 %.Dit verklaart waarom je als je bijna niets eet toch niet afvalt. Je lichaam verbrand namelijk veel minder. 
 • Afvalstoffen in je lichaam worden minder goed afgebroken en uitgescheiden waardoor je hoofdpijn krijgt en je misselijk voelt. 
 • Je huid wordt droog en vaal omdat je minder vocht binnen krijgt. 
 • De werking van je schildklier vermindert. De schildklier gaat minder hormonen uitscheiden waardoor het metabolisme nog langzamer gaat en minder gaat verbranden in rust. 


Ook zijn er medische gevolgen aan te weinig eten, deze kunnen zijn;

 • Tekorten aan belangrijke voedingsstoffen, bijvoorbeeld vitamine A, jodium en ijzer kunnen nierfalen, blindheid, luchtweg infecties en bijvoorbeeld een hartaanval tot gevolg hebben. 
 • Tekort aan vocht kan uitdroging en nierziekte tot gevolg hebben. 
 • Overmatige beharing komt als bescherming vanuit het lichaam. Het probeert zo zichzelf warm te houden, het is het gevolg van een verstoring van het hormonale evenwicht in het lichaam dat komt door te weinig voedingsstoffen. 
 • Oedeem, dit zijn vochtophopingen in je lichaam dit komt door een slechte vochthuishouding als gevolg van weinig eten. 
 • Verstoorde spierfuncties, droog haar, slechte nagels en haaruitval. Dit komt door een tekort aan vitamines en mineralen. 
 • Slaapstoornissen treden op. 
 • Een lage bloeddruk, door een verlaagde lichaamstemperatuur, ondervoeding en uitdroging. De gevolgen hiervan kunnen hartritmestoornissen en een hartinfarct zijn. 
 • Bloeddrukverlaging als je op staat. Symptomen hiervan dat je duizelig wordt, zwart voor je ogen, flauwvallen, hartkloppingen en hoofdpijn. 
 • Hoge bloeddruk. Dit kan ernstige gevolgen hebben als ernstige netvliesafwijkingen, abnormale verdikking van de hartspier, nierafwijkingen en hersenbeschadigingen. 

Dit artikel is geschreven door Rachelle Zwart, voedingsdeskundige.

Cookies helpen ons onze services te leveren. Door onze services te gebruiken, geeft u aan akkoord te gaan met ons gebruik van cookies. OK