Koolhydraten voorzien je hersenen en je lichaam van energie en in tegenstelling tot wat veel koolhydratenarme diëten je op de mouw willen spelde, heb je ze hard nodig. Koolhydraten zijn de brandstof van het lichaam. Ze helpen je beter functioneren, scherpe denken, maken je energieker en geven je een positieve kijk op het leven. Zeker niet onbelangrijk dus. Maar dan hebben we het hier wel over complexe koolhydraten, de goede soort dus, deze zijn de volkoren hele graanvarianten zoals bruine rijst, *Quinoa (verkrijgbaar bij de natuurwinkel), rogge, boekweit en haver, maar ook groeten en bonen.

Daarnaast bevatten complexe koolhydraten over het algemeen veel vezels waardoor ze langzamer door het lichaam verteerd worden en zo je bloedsuiker keurig in balans houden. Niet alleen voorkomen complexe koolhydraten dus dipjes, ze worden bovendien veel minder snel door het lichaam als vet opgeslagen. In strijd tegen de kilo’s zijn complexe koolhydraten je beste vriend.

Simpele koolhydratenzijn ‘lege’ producten die overgebleven zijn na bewerking, suiker is een goed voorbeeld van een over bewerkt koolhydraat. Andere voorbeelden zijn, witbrood, witte pasta, croissants, koekjes, taart, cake, enz de  lijst is oneindig. Zelfs witte rijst is een eindproduct waarvan de kostbare minerale verwijderd zijn. Die zaten in het bruine velletje  dat om de rijstkorrel heen zat, het zilvervliesje.Simpele koolhydraten worden bovendien eerder als vet opgeslagen, omdat het lichaam onvoldoende tijd heeft om ze te verteren. 

Fruitsuikeroftewel fruit, is ook een voorbeeld van simpele koolhydraat, maar dankzij de hoeveelheid vezels in een stuk fruit worden deze suikers in je lichaam voldoende afgeremt. Fruit is vrijwel de enige gezonde koolhydraat in de simpele suiker categorie. Dwz een sinaasappel zo eten is beter dan geperst waar dat vruchtvlees uit is, maar nog altijd gezonder dan cola. Een appel eten met schil is gezonder dan zonder schil, bij een appel merkt je dan idd snel dat het een simpele koolydraat is met veel suiker, je zult sneller honger krijgen, zeker zonder schil, maar nog altijd gezonder dan een appeltaart. Zo ziet u maar, de natuur weet het evenwicht. Haal koolhydraten dus voornamelijk uit, groente, fruit en hele granen en je zult zien dat je lichaam onmiddellijk in de houding springt. Maar ook hier, te veel dan wordt gezond al snel ongezond.


Cookies helpen ons onze services te leveren. Door onze services te gebruiken, geeft u aan akkoord te gaan met ons gebruik van cookies. OK