Regel 1; goed kauwengeeft o.a. energie

Tot de introductie van vuur at de mens alles rauw. Het menselijk lichaam is ontworpen om rauw voedsel te eten. Kauwen zorgt ervoor dat de enzymen in ons speeksel het noodzakelijke voorwerk doen en het voedsel al in je mond beginnen af te breken. Zonder een goede afbraak geen goede vertering en zonder een goede vertering geen optimale opnamen van voedingsstoffen. Dit leidt tot ongemakken, kwaaltjes, overgewicht, een gebrek aan  energie, haaruitval, droge huid, stemmingswisselingen, enz. naarmate we ouder worden neemt de hoeveelheid enzymen in ons speeksel af en wordt kauwen dus nog belangrijker. Het menselijk lichaam is wonderbaarlijk maar als je niet goed kauwt sla je deze twee belangrijke lichaamfunctie over.

Helaas vernietigd het koken van maaltijden de aanwezige enzymen in het voedsel die – naast de enzymen in ons speeksel – nodig zijn om iedere hap af te breken in componenten die het lichaam kan gebruiken. Leer jezelf aan iedere hap tot pap te kauwen. Hoe meer speeksel hoe beter. Dit geef jou op termijn die platte buik en dat fitte lijf. Hoe langer je over je maaltijd doet hoe beter.

Regel 2; neem je tijd.

Langzaam eten is een geweldige gereedschap in de strijd tegen de kilo’s. Door goed en lang te kauwen, ga je langzamer te eten, snelle eters eten dus altijd meer dan langzame eters. Je schrokt het eten onbewust in 3 tellen weg en je hersenen krijgen veel te laat het signaal dat je genoeg gegeten hebt. Er zitten ook nauwelijks voedingsstoffen in, een ander mechanisme dat normaal gesproken voor langdurig verzadiging zorgt. Als je dus gehaast of geïrriteerd aan het eten bent, werk je spijsverteringsstelsel problemen in de hand en neem je als gevolg minder voedings stoffen op. Eet daarom nooit voor de televisie binnen 20 seconden ben je in een soort trance en eet je op de automatische piloot verder.

Regel 3; matig drinken tijdens het eten.

Hoewel een goed glas rode wijn een diner fantastisch aanvult, gaat meer dan een bescheiden glas regelrecht tegen de wetten van je maag. Stop daarom 20 minuten voor de maaltijd met drinken van grote hoeveelheden en wacht tot minstens anderhalf uur na de maaltijd voor je weer begint. Een glas water dat je in kleine slokjes verdeeld over de maaltijdrustig leegdrinkt is niet erg. Het vocht mengt zich dan met het voedsel en je enzymen breken deze pap zeer efficiënt af.

Regel 4; fruit als tussendoortje.

Hoewel fruit in een maaltijd op zich niet zo’n heel slecht idee is, omdat vitamine C in fruit helpt het ijzer in bv. je vlees beter op te nemen, doe je er toch beter aan fruit niet tijdens of direct na de maaltijd te nuttigen. Ons lichaam is van oorsprong ontworpen om rauwe groente en fruit te eten en verteert deze heel efficiënt. Fruit doet doorgaans slechts 20 minuten over om verteerd te worden, terwijl vlees het andere uiterste is en er soms wel 4 uur voor nodig heeft. Je maakt het je lichaam daarom een stuk makkelijker als je die twee gescheiden houdt. Als je voor of na je sinaasappel een flinke biefstuk hebt gegeten, duurt het wel even voordat je maag zich opent. Al die eiwitten hebben lange tijd nodig om te verteren. En al die tijd ligt jouw sinasappel ernaast te fermenteren. Fruit gescheiden houden ( minimaal anderhalf tot twee uur na een maaltijd) van vlees is dus een heel zinnige gedachte. Appels zijn overigs de uitzondering op de regel omdat ze niet onmiddellijk fermenteren. Een in stukken gesneden appel door je yoghurt of havermout is dus geen enkel probleem.

 


Cookies helpen ons onze services te leveren. Door onze services te gebruiken, geeft u aan akkoord te gaan met ons gebruik van cookies. OK